Een bijna-doodervaring heeft het leven van voormalig wielrenner Kai Reus ingrijpend veranderd. Zeven jaar nadat het toenmalig talent van de Rabobank-wielerploeg door een zware val in Italië elf dagen in coma had gelegen, praat hij in de serie 'Sportgasten' van Langs de Lijn openhartig over de ingrijpende gebeurtenissen in zijn leven.

Reus vertelt hoe hij tijdens een droom, in de periode dat hij in coma lag, de keuze maakte om niet uit het leven te stappen: "Het was een bijna-doodervaring. Een flits door je hele leven en een zoektocht naar het leven. Het was een andere dimensie die ik niet onprettig vond. Je moet het zien als de keuze; ik ga door met het leven of ik stop ermee. Het voelt alsof je opnieuw wordt geboren."

Niet beangstigend

Reus heeft de ervaring niet als beangstigend ervaren. Sterker nog, hij maakt er gebruik van. Na de dood van zijn moeder bijvoorbeeld. "Ik kijk nu anders naar het leven. Ik weet nu waar mijn moeder terechtkomt."

Reus heeft inmiddels weer genoeg redenen om blij te zijn dat hij voor het leven heeft gekozen. Hij voelt zich als herboren en vindt het leven weer mooi. Toch zijn er ook genoeg duistere momenten geweest gedurende die jaren. Na zijn val kreeg hij diverse blessures, de ziekte van Pfeiffer en verloor hij, zoals gemeld, zijn moeder.

De enorme vechtersmentaliteit die hem als sporter kenmerkte, hielp hem later de tegenslagen van het leven te overwinnen. "Ik ben pas tevreden als ik de eindstreep heb gehaald en het liefst winnend."

Het interview met Kai Reus wordt zaterdagavond tussen 21.00 uur en 22.00 uur uitgezonden op Radio 1.

Eerdere Sportgasten in NOS Langs de Lijn

De serie Sportgasten bestaat uit openhartige interviews van een uur aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Niet alleen over sport, maar over het leven, inspiratie en moeilijke momenten. Eerder waren o.a Charles van Commenée, Dorian van Rijsselberghe, Edith Bosch, Rafael van der Vaart, Maurits Hendriks en Arjen Robben al eens een uur te gast bij Langs de Lijn. Bekijk hier het Dossier Sportgasten voor alle interviews.

STER reclame