Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben onder veel belangstelling de eerste Koningsdag gevierd in de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen. Andere leden van het koninklijk huis, onder wie prinses Beatrix, waren meegekomen.

De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane ontbraken in De Rijp, maar waren er tot ieders verrassing wel bij in Amstelveen.

De Rijp

Het koningspaar kreeg vanochtend meteen na aankomst om 10.00 uur in De Rijp van kinderen zelfgemaakte bloemen met allerlei wensen. Daarna wandelden Willem-Alexander en Máxima door de straat naar een boot versierd met oranje bloemen. Ze voeren door de haven terwijl langs de kant honderden mensen stonden te zwaaien.

Weer aan wal liep het koninklijk gezelschap over een sportterrein waar allerlei lokale sporten werden beoefend. Zo werd er met keien gegooid en mochten de gasten koekhappen. Daarna liepen de koning en koningin over de lokale vrijmarkt.

Pieter van Vollenhoven memoreerde tussendoor op televisie dat zijn verjaardag niet meer samenvalt met Koninginnedag. Dat wil niet zeggen dat hij zijn verjaardag op 30 april nu uitgebreid gaat vieren, zei hij.

Leeghwater

De wandeling van bijna een kilometer ging verder door het historische centrum waar het koninklijke gezelschap onder andere historische helden uit De Rijp tegenkwamen, onder wie Jan Adriaanszoon Leeghwater. Hij legde een aantal plassen droog waardoor de eerste polders ontstonden, zoals de Beemster.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren ruim een uur in De Rijp.

Amstelveen

De viering van Koningsdag werd om 12.00 uur vervolgd in Amstelveen. Daar stapten onverwacht de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane uit een volgauto die achter de koninklijke bus reed.

In Amstelveen werd het koninklijk gezelschap verwelkomd met een lied van een kinderkoor en waarnemend burgemeester De Graaf.

Die ontving in 2009 als burgemeester van Apeldoorn koningin Beatrix. Het werd toen een zwarte dag, omdat Karst Tates met zijn auto inreed op de optocht. Daarbij vielen acht doden.

Groen en sportief

Het koninklijk gezelschap liep door een straat die was omgetoverd tot een grote volkstuin. Het koningspaar kreeg daar te zien hoe bloemen en groenten worden verbouwd. De koning en koningin moesten onderweg af en toe met hun drie kinderen poseren.

Tijdens de wandeling kwam het koninklijk gezelschap onder meer voetballende kinderen van de internationale school in Amstelveen tegen en een traditionele Koreaanse dansgroep die een waaierdans deed.

Verder werden de Amstelveners, die gisteren waren onderscheiden, in aanwezigheid van de koning en koningin nog eens in het zonnetje gezet. Amalia, Alexia en Ariane trokken aan een lint waardoor allemaal lintjes naar beneden kwamen. Die bleven hangen boven de hoofden van de gedecoreerden.

Sport

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoetten wat later nog allerlei sporters. De koning werd uitgenodigd door hockeyers om op het doel te schieten, en hij scoorde.

Het bezoek werd afgesloten op een groot podium. Burgemeester De Graaf bedankte het koningspaar voor hun komst. Het bezoek had eigenlijk vorig jaar zullen plaatsvinden. Door de troonswisseling moesten De Rijp en Amstelveen de ontvangst van het koninklijk gezelschap uitstellen.

"Deze eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden door bijna twee jaar voorbereiding en dat hebben we gemerkt", zo zei koning Willem-Alexander. "Het moet een teleurstelling zijn geweest die jullie op zo'n manier hebben verwerkt dat het nog veel mooier is geworden dan het ooit had kunnen worden. Het was fantastisch." Na de korte toespraak vertrok het koningspaar.

Laatste keer

De koning hintte ook op een wijziging van de viering van Koningsdag. Hij begon zijn toespraak met de vraag: "Waarom iets veranderen wat een succes is?" Een antwoord op die vraag gaf hij zelf niet.

Pieter van Vollenhoven had op 22 maart laten doorschemeren dat het volgend jaar anders wordt. Prins Maurits zei vandaag in een reactie dat hij nog niet weet wat hij volgend jaar op Koningsdag doet.

STER reclame