NOS NieuwsAangepast

"Boete voor loslippige PVV'ers"

Medewerkers van de PVV die informatie over de partij naar buiten brengen, riskeren een boete van 25.000 euro. Daarover bericht de Volkskrant. De krant beschikt over arbeidscontracten en de salarislijst van de partij.

Ook onderling mogen de personeelsleden volgens de voorwaarden in hun contract over veel zaken niet praten, zoals bijvoorbeeld hun salaris. Uit de salarislijst blijkt dat medewerkers zeer verschillend worden beloond voor dezelfde werkzaamheden.

Lijfeigene

"Je bent in feite een lijfeigene", zegt een anonieme PVV-beleidsmedewerker. De voorwaarden in het contract dragen volgens insiders bij aan de schichtige manier waarop PVV'ers omgaan met de buitenwereld, schrijft de Volkskrant.

Uit de documenten blijkt volgens de krant ook dat de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV jarenlang geen pensioenpremies heeft afgedragen. Zo'n veertig medewerkers zitten daardoor met een pensioengat tot zeven jaar. Sinds vorig jaar worden de premies wel betaald.

Afblazen

Uit de gesprekken met insiders blijkt dat de PVV niet alleen grote moeite heeft om aan voldoende politieke kandidaten te komen, maar ook dat de zoektocht naar ondersteunend personeel moeizaam verloopt.

Wilders zou eind 2013 de deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag om die reden hebben willen afblazen. Hij zou daarvan hebben afgezien onder druk van de gemeenteraadskandidaten in Den Haag die vanwege de gunstige peilingen wel mee wilden doen.

Interview

De laatste tijd zijn verschillende PVV'ers vertrokken, vooral naar aanleiding van Wilders' uitspraken over Marokkanen na de gemeenteraadsverkiezingen. In een interview met Dagblad de Limburger gaat hij in op dat vertrek.

"Het is heel vervelend, absoluut. Wat ik de afgelopen weken heb meegemaakt, gun je je ergste vijand niet. Er zijn dagen geweest dat ik dacht: nou, dat gaat wel heel snel. Voor geen enkele politieke leider is het leuk als mensen vertrekken. Maar uiteindelijk blijft dat bijzaak, het gaat om de missie."

Hij zegt dat hij niet heeft overwogen om te stoppen of om zijn toon aan te passen. "Als ik dat zou doen, zou dat een overwinning zijn voor de mensen die ondemocratische middelen willen gebruiken om mij tot zwijgen te brengen. De enige die van me kan winnen, moet de kiezer zijn. Als die op een gegeven moment zegt: we hebben genoeg van Wilders, dan zeg ik fair deal."

In verband met bedreigingen heeft Wilders nog meer beveiliging gekregen, zo zegt hij.

Naar de kapper

Wilders constateert dat hij een comfortabele positie had kunnen hebben als hij bij de VVD was gebleven. Volgens hem heeft de vroegere VVD-leider Zalm ooit tegen hem heeft gezegd: "Als jij je wat beter gedraagt en naar de kapper gaat, dan ben je over een tijdje staatssecretaris. Ik zei: Gerrit, dat ga ik allebei niet doen. Van de meeste mensen die een partij verlaten hoor je nooit meer iets. Ik ben echt een uitzondering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl