NOS NieuwsAangepast

Opnieuw uitzondering voor mest

Nederlandse boeren mogen meer mest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan volgens de Europese richtlijn. Nederland krijgt opnieuw een uitzondering. Er zijn wel een aantal voorwaarden.

In de richtlijn van de Europese Commissie staat dat boeren jaarlijks 170 kilo stikstof uit mest per hectare mogen uitrijden. Door de uitzondering mogen Nederlandse boeren 250 kilo per hectare lozen. Al sinds 2006 heeft Nederland zo'n uitzondering.

Grondwater

Voor sommige zand- en lössgebieden is de norm wat lager, namelijk 230 kilogram. Dat is omdat daar te veel risico's zijn voor de grondwaterkwaliteit.

De boeren moeten voldoen aan voorwaarden. Zo moet het land voor ten minste 80 procent uit grasland bestaan. Voorheen was dit 70 procent. Uit onderzoek is gebleken dat anders het fosfaatplafond kan worden overschreden. Fosfaat is een bestanddeel van mest dat slecht is voor grondwater als er te veel van in de bodem zakt.

Overgangsregeling

Voor boeren die niet gerekend hebben op de nieuwe norm van 80 procent grasland treft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een overgangsregeling.

De uitzondering voor Nederland geldt tot en met 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl