NOS NieuwsAangepast

Topman Ballast Nedam afgeluisterd

De bestuursvoorzitter van Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, is in het voorjaar van 2012 afgeluisterd door het OM. NRC Handelsblad heeft justitiële documenten ingezien die dit bevestigen.

Hoewel Bruijninckx geen verdachte was in de toen lopende zaak wegens omkoping door het bouwbedrijf, werden wel de telefoons van de topman en zijn vrouw afgetapt. Ook is er afluisterapparatuur geplaatst in zijn auto en kantoor.

Ook een hoge functionaris van Ballast Nedam International Projects werd in die periode door justitie afgeluisterd. Hij was destijds wel verdachte.

Afluisteren mag

Het is volgens de krant uitzonderlijk dat een niet-verdachte bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf door justitie zo uitvoerig is afgeluisterd, maar volgens de wet is het wel toegestaan. Sinds een wetswijziging in 2000 kunnen ook mensen worden afgeluisterd die zelf niet verdacht zijn, maar wel iets weten over een overtreding of contact zouden kunnen hebben met verdachten.

Eind 2012 schikte Ballast Nedam voor 17,5 miljoen euro met het OM, vanwege het betalen van steekpenningen aan buitenlandse tussenpersonen in de perdiode 1996-2003. Het bedrijf kaartte de kwestie in 2011 zelf aan bij het OM. De FIOD startte daarop een onderzoek, waaraan het bedrijf volledig meewerkte.

Met de schikking ontliep het bedrijf strafvervolging en was de zaak voor Ballast Nedam gesloten. Ook de strafzaak wegens omkoping van ex-gedeputeerde Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland was daarmee van de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl