Koning fluit en Spelen zijn geopend

Aangepast

Koning Willem-Alexander heeft de Koningsspelen geopend. Op de sportvelden in Ens, in de Noordoostpolder, blies de koning op een oranje fluitje.

Kinderen van drie scholen uit de buurt waren erbij toen de koning de spelen opende. Ruim 5400 basisscholen doen eraan mee; in totaal meer dan een miljoen leerlingen.

Recordpoging

Direct na de opening zongen en dansten kinderen uit het hele land op het nummer Doe de Kanga van Kinderen voor Kinderen. Door dat allemaal tegelijk te doen hopen ze een wereldrecord te vestigen.

Niet iedereen heeft hard op de Kanga geoefend, zeggen leerlingen tegen het Jeugdjournaal. Sommigen vinden het een makkelijk of kinderachtig dansje, iemand anders moest "hard huiswerk maken".

Schoolontbijt

Op de meeste basisscholen werd vanochtend een ontbijt voor de leerlingen geserveerd. Ook de koning schoof aan, op basisschool Het Lichtschip in Ens.

De meeste leerlingen in Ens waren vooraf wel wat zenuwachtig; anderen hadden de koning al een keer van dichtbij gezien. "Hij is hier al eerder geweest, toen heeft hij bij ons tussen de middag gegeten, toen hij net koning was geworden", zei een meisje.

Heel bijzonder

Willem-Alexander vindt het heel bijzonder dat de Koningsspelen dit jaar opnieuw worden georganiseerd. "Sport en ontbijt is heel belangrijk voor kinderen." Volgens de koning heb je meer kans in de maatschappij als je goed eet. Zelf nam hij een bakje muesli met aardbeienkwark.

De scholen gaan de hele dag sporten. Ze mogen zelf weten hoe ze de dag invullen, als de activiteiten maar iets met sport te maken hebben.

STER Reclame