In Amerikaanse media wordt president Obama tegenwoordig ook wel 'president twijfelkont' genoemd. Die bijnaam krijgt Obama omdat hij al vijf jaar bezig is een besluit te nemen over een grote oliepijpleiding dwars door de VS. Vorige week stelde hij de beslissing weer uit. Ondertussen gaan de protesten door.

Bij het Lincoln Memorial monument in Washington D.C. verzamelt een groep indianen en cowboys zich. Ze doen geheimzinnig. De groep is bijeengekomen om actie te voeren tegen aanleg van de Keystone XL-pijpleiding die van Canada naar de Golf van Mexico moet gaan lopen.

Indianen en cowboys

Al na vier seconden stuurt de politie de betogers weg. Een oude vrouw in traditionele indianen-kleding blijft onverstoorbaar roepen: "Die pijpleiding bedreigt ons heilige water en onze manier van leven!"

Veel indianenstammen zijn tegen de oliepijpleiding omdat die door hun woongebied gaat lopen. Ook de cowboys en de milieubeweging willen niet dat de pijpleiding er komt. De industrie en de vakbeweging zijn voor, want volgens hen is de pijpleiding een aanjager van de economie. En dat schept banen.

President Obama weet nog steeds niet wat hij met de pijpleiding aan moet. Een woordvoerder van de milieubeweging zegt dat Obama de beslissing wel uit moet stellen "vanwege alle juridische procedures over het traject van de pijpleiding." Zij is in ieder geval tegen de pijpleiding vanwege het gevaar op milieuvervuiling.

Verkiezingen

Volgens haar interpreteren journalisten in Washington het uitstel van Obama alleen maar politiek en zien dat als twijfel. Obama zou met het oog op de Congresverkiezingen in september zowel de industrie als de milieubeweging te vriend willen houden.

Mocht de pijpleiding er uiteindelijk toch komen, dan is het volgens een lid van een Indianenstam uit Idaho niet de vraag of er een lekt komt, maar wanneer. "Van de mensen kreeg Obama de bijnaam 'hij die de mensen helpt'. Ik hoop dat hij dat niet vergeet. En dat als hij naar zijn dochters kijkt, ook onze kinderen ziet. Dat hij denkt aan het water dat onze kinderen moeten drinken en aan onze manier van leven."

STER reclame