NOS NieuwsAangepast

Rijndijk bij Lobith moet veiliger

De dijken aan de noordkant van de Rijn vanuit Duitsland tot aan de IJssel moeten worden verstevigd om een overstroming te voorkomen. Volgens Waterschap Rijn en IJssel blijkt uit nieuwe berekeningen dat het gedeelte opnieuw moet worden versterkt om extreem hoge waterstanden aan te kunnen.

Dijken in Nederland bestaan uit compartimenten, die ervoor zorgen dat bij een doorbraak alleen een beperkt gebied onder water loopt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een doorbraak van de Rijndijk tussen de grens en de IJssel grote gevolgen zou hebben.

Domino-effect

Er zou dan een domino-effect kunnen ontstaan, waarbij meerdere dijken langs de IJssel ook bezwijken. In het ergst denkbare scenario komen grote delen van Oost-Nederland tot aan Zwolle onder water te staan en vallen er honderden doden.

De plannen voor het verstevigen van de dijken in het gebied worden later dit jaar aangeboden aan de regering. Naar verwachting neemt de Tweede Kamer er volgend jaar een beslissing over.

Er wordt ook overlegd met de Duitse autoriteiten, omdat ongeveer de helft van de dijken waar het hier om gaat in Duitsland liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl