1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe inhaalverboden truckers

Rijkswaterstaat gaat het inhaalverbod voor vrachtwagens op verschillende plaatsen aanpassen. Het verkeer zal hierdoor beter kunnen doorstromen en de wegen zullen veiliger worden. De aanpassing is volgens Rijkswaterstaat nodig doordat er veel meer vrachtwagens rijden op de snelwegen.

Op ongeveer de helft van de snelwegen met twee banen geldt momenteel een inhaalverbod. Het aantal wegen blijft ongeveer gelijk, het gaat in sommige gevallen om andere trajecten.

Colonnevorming

Op een aantal drukke trajecten wordt het inhaalverbod ingevoerd. Zo ook op de A28 bij Hoogeveen. Op wegen waar het verbod nu leidt tot veel colonnevorming wordt het verbod opgeheven. Op sommige stukken waar buiten de spits meer vrachtwagens zijn gaan rijden, waaronder knooppunt Grijsoord bij de A12 en A50 bij Arnhem, gaat het inhaalverbod de hele dag gelden.

Verder wordt er op trajecten met een inhaalverbod van langer dan 30 kilometer een onderbreking van 5 kilometer ingesteld. Vrachtwagens kunnen elkaar dan inhalen, om eventuele colonnevorming te voorkomen.

Meer rijstroken

Het inhaalverbod voor vrachtwagens werd in 2003 ingesteld op een deel van de Nederlandse snelwegen. De afgelopen jaren zijn veel wegen verbreed tot drie of meer stroken, het inhaalverbod is daar niet van kracht.

De veranderingen worden tussen 15 september en 15 december ingevoerd, meldt Rijkswaterstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl