Door de grote vraag naar speltbrood, raakt de voorraad bij bakkers op. De eerstvolgende oogst van de populaire graansoort is pas in augustus en dat is waarschijnlijk te laat om de voorraad op peil te houden.

Het tekort aan spelt wordt onder meer gemerkt door Meneba, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten in Rotterdam. Het bedrijf ziet de voorraden snel slinken. De verwachting is dat de prijs van het brood omhoog zal gaan de komende maanden.

Gezond

Maar zover is het nog niet, zegt bijvoorbeeld Youri Nijhoff van Bakker van Oost in Amsterdam. "Wij merken er weinig van. Wel merken we dat de populariteit van spelt de laatste tijd is gestegen. De gezondheidsclaim van spelt schijnt dus daadwerkelijk het koopgedrag van klanten te beïnvloeden."

Spelt zou de gezondste graansoort zijn omdat de voedingsstoffen tijdens het maalproces worden behouden. Het graan is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het Voedingscentrum spreekt de bewering tegen en zegt dat spelt en tarwe even gezond zijn.

STER reclame