Op paleis Het Loo in Apeldoorn zijn vanmiddag de drie officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander onthuld door minister Bussemaker van Cultuur. De portretten zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

Hun schetsontwerpen waren in januari door een jury gekozen uit twaalf inzendingen van fotografen, schilders en tekenaars. De koning poseerde daarna voor de drie overgebleven kunstenaars.

Mondriaan Fonds

De totstandkoming van de staatsieportretten werd begeleid door het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst, dat in september vorig jaar daarvoor de opdracht kreeg van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De twaalf kunstenaars die na een voorselectie aan de slag gingen, waren behalve de drie winnaars Berend Strik, Koen Vermeule, Hans Broek, Natasja Kensmil, Hadassah Emmerich, Ringel Goslinga, Sam Samiee, Emo Verkerk en Ina van Zyl.

Documentaire

In de uitzending 'De tweedimensionale koning' laat de NOS morgenavond zien hoe de portretten tot stand zijn gekomen. Regisseur Mélinde Kassens volgde de twaalf kunstenaars bij hun streven om het ultieme staatsieportret te maken. Ze filmde in de ateliers, bij het inleveren van de schetsontwerpen en tijdens de selectie door de jury in het Rijksmuseum.

De documentaire biedt inzicht in de aanpak van de kunstenaars, maar ook een bijzondere blik op de koning. Beeldend kunstenaar Femmy Otten merkte op dat de koning tijdens het poseren vaak zijn wenkbrauw optrok. "Dat vond ik ontroerend. Er gebeurt dan iets waarvan ik weet: daar kan ik iets mee in een portret."

Fotograaf Rineke Dijkstra vond dat haar portret ook autoriteit moest uitstralen, omdat de foto in een rechtszaal moet kunnen hangen. "Je probeert dus die spanning tussen hem als mens en als koning te vinden."

Het Loo

Reproducties van de portretten zullen vooral komen te hangen in overheidsgebouwen, zoals ministeries, rechtszalen en gemeente- en provinciehuizen. Dat is overigens geen verplichting, maar een goed gebruik.

De drie originele staatsieportretten zijn van 29 april tot en met 28 september te zien op paleis Het Loo.

NOS De Tweedimensionale koning, vrijdag 25 april,19.30 - 20.15 uur op Nederland 2 en nos.nl

STER reclame