NOS NieuwsAangepast

Rijk betaalt 3 miljoen voor XP

Het Rijk betaalt 3 miljoen euro aan Microsoft voor een jaar extra ondersteuning op Windows XP. Dat blijkt uit antwoorden van minister Blok op Kamervragen van CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Het was al bekend dat de rijksoverheid een onderhoudscontract had gesloten met Microsoft, maar het ministerie voor Wonen en Rijksdienst weigerde eerder te zeggen hoeveel het contract kost.

Begin april werd duidelijk dat het Rijk er niet in is geslaagd om op tijd af te stappen van XP. Zo'n 40.000 computers gebruiken het dertien jaar oude besturingssysteem nog, terwijl Microsoft op 8 april is gestopt met de ondersteuning op Windows XP.

Dat betekent dat er sindsdien geen updates voor het systeem verschijnen, ook niet als grote beveiligingsproblemen worden ontdekt.

Updates

Opvallend is dat minister Blok meldt dat de rijksoverheid dankzij het contract wel updates zal ontvangen. Microsoft heeft altijd gezegd dat er helemaal geen updates voor XP meer komen, ook niet voor klanten met een extra contract voor ondersteuning.

"Met dit contract wordt geborgd dat plekken binnen de rijksoverheid waar Windows XP-machines nog aanwezig zijn voorzien blijven van de benodigde updates", schrijft Blok.

Het contract, dat loopt tot 8 april 2015, voorziet ook in ondersteuning van andere, oude Microsoft-software, zoals Office 2003 en Exchange 2003. Ook biedt Microsoft advies over migratie naar nieuwere software.

Gemeenten

Andere overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, vallen niet onder deze overeenkomst. Zij kunnen via de Vereniging Nederlandse Gemeenten een aparte overeenkomst sluiten met Microsoft.

Daarvan is bekend dat de grote steden samen 1,1 miljoen euro betalen. Andere overheden kunnen zich aansluiten voor een bedrag tussen de 5.000 en 15.000 euro, afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal inwoners.

Hoeveel van die overheden zich aansluiten bij deze overeenkomst, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl