Voor het eerst kan het publiek de oudste koningskroon van Zweden bekijken. De kroon komt uit het graf van koning Erik IX, dat is geopend voor onderzoek.

De onderzoekers openden gisteren in de kathedraal van Uppsala de vergulde kist waarin de botten van koning Erik bewaard worden. Ook de kroon die in zijn graf werd geplaatst, werd daarbij getoond.

De wetenschappers willen onderzoek doen op de botten. Zo hopen ze door DNA-onderzoek te achterhalen of Erik misschien Engelse voorvaderen had. Verder willen ze nagaan of hij ziektes onder de leden had en wat zijn eetgewoontes waren.

Onthoofd

Erik werd vroeger als heilige vereerd in Zweden. Hij voerde een felle strijd om de Finnen te kerstenen. Ook liet hij de wetten van zijn land op schrift stellen. Daarom wordt hij ook wel Erik de Wetgever genoemd.

Aanhangers van een rivaliserend koningshuis vermoordden Erik in 1160, volgens de overlevering werd hij onthoofd toen hij een mis verliet. Op de plek waar dat gebeurde, werd later de kathedraal van Uppsala gebouwd.

STER reclame