NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Fors minder verkeersdoden

Het aantal doden in het verkeer is vorig jaar flink gedaald. In 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer, dat is 80 minder dan het jaar daarvoor.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kwamen er vorig jaar fors minder motorrijders om. Ook stierven er minder passagiers van auto's, fietsers en voetgangers. Wel vielen er meer slachtoffers onder bromfietsers en bestuurders van een scootmobiel.

Minister Schultz van Haegen is blij met de daling. "Deze cijfers bevestigen dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is." De minister wil het aantal doden de komende jaren nog verder laten dalen, naar maximaal 500 in 2020.

Menselijk falen

Veilig Verkeer Nederland is ook blij met de daling. "Het is geweldig dat het cijfer omlaag gaat, maar er is nog een wereld te winnen," zegt woordvoerder Rob Stomphorst. "Bijna alle ongelukken worden veroorzaakt door menselijk falen."

Stomphorst ziet verschillende oorzaken voor het dalende aantal motorrijders dat omkwam, van 56 in 2012 naar 29 vorig jaar. "Het was een winter met veel sneeuw in 2013, misschien waren er daarom minder motorrijders."

De overheid nam allerlei maatregelen om de veiligheid voor motorrijders te verbeteren. Zo is het wegdek op veel plaatsen verbeterd en zijn de bermen en geleiderails langs de wegen aangepast.

Inzittenden van auto's werden volgens hem vooral beschermd door de verbeteringen aan de auto. "De inzittenden zijn omgeven door airbags."

Jaarlijkse daling

In 2012 daalde het aantal verkeersdoden licht. Toen kwamen 650 mensen bij een verkeersongeluk om het leven, 11 minder dan het jaar daarvoor.

Aan het begin van de eeuw kwamen er 1100 mensen per jaar om in het verkeer. Sinds die tijd daalde het aantal jaarlijks, met uitzondering van 2011, toen er een lichte toename van het aantal verkeersdoden was.

STER reclame