NOS NieuwsAangepast

Hilversum komt met vuurwerkverbod

Hilversum komt als eerste grote gemeente met een vuurwerkverbod rond Oud en Nieuw. Burgemeester Broertjes (PvdA) komt met een algemeen plaatselijke verordening die het afsteken van knal- en siervuurwerk in het centrum verbiedt.

Broertjes zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de vuurwerkoverlast beu is. "We gaan dit gewoon eens proberen. Iemand moet de eerste zijn."

Vuurwerkshow

Broertjes zei verder dat hij bewust kiest voor een lokaal verbod. In het centrum organiseert de gemeente een eigen vuurwerkshow en komt er ook muziek. "Er is daar dus een alternatief", aldus de burgemeester. In andere wijken gaat de politie extra surveilleren om vuurwerkoverlast te voorkomen.

Het vuurwerkverbod wordt later mogelijk uitgebreid naar de hele gemeente. "Dit is nog 'op weg naar'", zei Broertjes over zijn plan.

Verkorten

Ook de vier grootste gemeenten willen het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling inperken. De burgemeesters Van der Laan (Amsterdam), Aboutaleb (Rotterdam), Van Aartsen (Den Haag) en Van Zanen (Utrecht) hebben minister Opstelten gevraagd om de tijd waarin vuurwerk mag worden afgestoken te verkorten van 23.00 tot 01.00 uur.

De burgemeesters willen geen algeheel verbod op vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl