Iker Casillas heeft woensdagavond in de halve finales van de Champions League tegen Bayern München (1-0) het recordaantal wedstrijden van een doelman in Europese competities geëvenaard. Dat record stond met 142 op naam van Pepe Reina en de inmiddels gestopte Edwin van der Sar.

De doelman van Real Madrid is wel de enige van de drie die alle wedstrijden in het meest prestigieuze bekertoernooi van Europa afwerkte: de Champions League.

Casillas: Champions League in debuutseizoen

Casillas mocht van de Welshman John Toshack op 15 september 1999 voor het eerst opdraven namens de Koninklijke in de Champions League tegen Olympiakos Piraeus. Drie dagen daarvoor had de 18-jarige Spaanse doelman zijn debuut gemaakt in de Primera Division.

Het Europese debuut van Casillas was aarzelend. Drie keer moest de jonge goalie de gang naar het net maken, maar Real verloor niet (3-3). Acht maanden later stond Casillas in Glasgow met de Champions League-beker in zijn handen na een 3-0 overwinning in de finale tegen Valencia. Na zijn debuutseizoen won Casillas de Champions League ook nog in 2002.

Reina: debuut in oranjegekleurd Camp Nou

Casillas' 31-jarige landgenoot Pepe Reina speelde dit jaar nog negen wedstrijden voor Napoli in de Champions League en Europa League. Hij debuteerde op 7 december 2000 namens FC Barcelona in de UEFA Cup-ontmoeting met het Belgische Club Brugge (1-1).

De 18-jarige Catalaan wist zich dat seizoen omringd door een Nederlands legioen bestaande uit Patrick Kluivert, Marc Overmars, Phillip Cocu, Michael Reiziger, Boudewijn Zenden en Frank de Boer.

Dat seizoen verloren de Catalanen nipt van Liverpool (0-0, 1-0), maar Reina maakte wel indruk op zijn toekomstige club. Namens Villarreal speelde Reina twintig wedstrijden in de UEFA Cup, waaronder de kwartfinales in 2005 waarin AZ te sterk bleek. In de zomer van 2005 verkaste Reina naar Liverpool. In zeven seizoenen speelde Reina 46 keer in de Champions League en 28 keer in de Europa League voor de Reds. In 2007 stond Reina met Liverpool in de finale van de Champions League, maar verloor van AC Milan.

Van der Sar: vijf finales, twee keer winst

Edwin van der Sar is de enige keeper van het drietal die in alle Europese clubtoernooien uitkwam. Van der Sar debuteerde in Europees verband voor Ajax op 19 oktober 1992 tegen Vitoria Guimaraes (0-3). Een paar maanden later, in maart 1993, kreeg de stand-in van doelman Stanley Menzo definitief het vertrouwen van Louis van Gaal nadat Menzo opvallend had misgetast in het UEFA Cup-duel met Auxerre.

Van der Sar speelde 58 Europese duels voor Ajax in de UEFA Cup en de Champions League. Met Juventus speelde hij 17 wedstrijden in Europa en ook voor Fulham kwam hij tot 11 UEFA Cup-wedstrijden. Met Manchester United speelde Van der Sar 59 keer in de Champions League.

Edwin van der Sar stond vijf keer in de finale van de Champions League. In 1995 won hij de cup met de grote oren met Ajax tegen AC Milan, een jaar later verloor hij met Ajax de finale van Juventus. Met Manchester United verloor Van der Sar zowel in 2009 als 2011 in de finale van FC Barcelona. Het persoonlijke hoogtepunt voor de Noordwijker was de finale van 2008 tegen Chelsea. Daarin stopte Van der Sar de beslissende strafschop van Nicolas Anelka.

STER reclame