NOS NieuwsAangepast

De Roy wil proces tegen Beatrix

Edwin de Roy van Zuydewijn wil een rechtszaak beginnen tegen prinses Beatrix. Als koningin was ze medeplichtig aan strafbare feiten, zei de ex-man van prinses Margarita in het tv-programma Eén op Eén.

De kwestie draait om het onderzoek dat de geheime dienst BVD deed naar De Roy van Zuydewijn toen die een relatie bleek te hebben met Margarita. Volgens De Roy van Zuydewijn werd dat onderzoek gedaan in opdracht van directeur Rodius van het Kabinet der Koningin, die vervolgens vertrouwelijke informatie daaruit zou hebben doorgespeeld aan Margarita's vader en broer.

Ambtsgeheim

Volgens De Roy van Zuydewijn moet Beatrix als baas van Rodius hebben geweten dat die zich met het lekken schuldig maakte aan strafbare feiten. Daarmee gaf zij juridisch gezien leiding aan het schenden van het ambtsgeheim, zei hij.

De Roy van Zuydewijn wil in eerste instantie een civielrechtelijke zaak beginnen. Als dan uit getuigenverklaringen blijkt dat Beatrix inderdaad in de fout is gegaan, moet het Openbaar Ministerie er een strafzaak van maken, vindt hij.

"Zij is thans ambtloos en gewoon mevrouw Van Amsberg", zei De Roy van Zuydewijn. "Ik zou niet inzien waarom de rechtsstaat der Nederlanden haar daar niet voor zal ondervragen of er verantwoordelijk voor zal stellen."

Tralies

Het gaat De Roy van Zuydewijn er naar eigen zeggen niet om prinses Beatrix achter de tralies te krijgen, maar wel dat ze gedwongen wordt om openheid van zaken te geven. "Het is niet mijn bedoeling dat ze haar met een busje komen halen."

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten geen aanleiding te zien om in te gaan op de uitspraken van De Roy van Zuydewijn. "De verdere ontwikkelingen" wacht de RVD af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl