Aartsbisschop Desmond Tutu zal op 7 mei bij de Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen niet stemmen op het regerende Afrikaans Nationaal Congres.

Hij zegt dat hij dat met pijn in het hart doet. Volgens Tutu heeft het ANC als politieke partij niet voldaan aan zijn verwachtingen. Hij heeft het ANC altijd gesteund, in de tijd dat het ANC een anti-apartheidsbeweging was en ook toen het ANC onder leiding van Nelson Mandela doorging als politieke partij.

"Ik dacht dat een beweging van vrijheidsstrijders ook goed kan functioneren als politieke partij, maar dat blijkt helaas niet zo te zijn." Bijna een jaar geleden zei Tutu ook al dat het ANC niet meer op zijn stem hoeft te rekenen.

Jacob Zuma

Het ANC is sinds het einde van de Apartheid in 1994 voortdurend aan de macht geweest. De partij ligt steeds meer onder vuur. Veel Zuid-Afrikanen vinden dat het ANC onder leiding van president Jacob Zuma de werkloosheid slecht aanpakt en de criminaliteit onvoldoende bestrijdt.

Daarnaast wordt de partij beschuldigd van corruptie. Zo zou Zuma zijn huis op kosten van de staat hebben laten verbouwen. Hij liet onder meer een zwembad aanleggen.

Desmond Tutu heeft vandaag een dringende oproep aan de Zuid-Afrikaanse kiezers gedaan: "Denk! Stem niet gedachteloos, wees geen stemvee!

STER reclame