In de Gelderse gemeente Voorst is ophef ontstaan over de benoeming van een D66-wethouder. Wim Vrijhoef, eerder partijvoorzitter van D66, werd acht jaar geleden veroordeeld tot een celstraf vanwege fraude met gemeenschapsgeld.

Vrijhoef werd gisteravond benoemd tot wethouder tijdens een raadsvergadering. De raadsleden van de oppositiepartijen VVD, PvdA/GroenLinks en Liberaal 2000 verlieten boos de zaal toen de benoemingen aan de orde kwamen. Ze willen dat er meer onderzoek komt naar het verleden van Vrijhoef.

Zes ton

Het gerechtshof legde de D66-politicus in 2006 een jaar cel op, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij had als directeur van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij ruim 600.000 euro in eigen zak gestoken, oordeelde het hof. In 2009 keerde Vrijhoef terug in de lokale politiek, wat nu heeft geleid tot toetreding tot de coalitie in Voorst.

VVD-fractievoorzitter Ruud Kooij noemt Vrijhoefs benoeming tot wethouder onwenselijk. "Hij krijgt als wethouder weer de beschikking over publiek geld", zegt hij. "Met zo'n benoeming beschadig je de politiek."

Onderzoek

Volgens Kooij heeft een integriteitscommissie wel onderzoek gedaan naar het verleden van de nieuwe wethouders, maar heeft dat in het geval van Vrijhoef niet geleid tot een advies. "Blijkbaar vinden de coalitiepartijen dat er genoeg onderzoek is gedaan", zegt de VVD'er. "Maar wij vinden van niet."

Vrijhoef is niet bereikbaar voor commentaar. Hij was voor D66 eerder onder meer wethouder en fractievoorzitter in Nijmegen. Tussen 1992 en 1996 was hij landelijk partijvoorzitter.

STER reclame