NOS NieuwsAangepast

Who's afraid of Red,... weer te zien

Het beroemde schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III, van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman is na enkele jaren weer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Het museum heeft een tentoonstelling samengesteld van werken van Newman (1905 - 1970), die morgen wordt geopend.

Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III werd in 1986 in het Stedelijk Museum zwaar beschadigd door een verwarde man met een stanleymes. De dader keerde overigens in 1995 terug en bewerkte Newmans Cathedra met vijf lange messneden. Eerder, in 1982 in Berlijn, was Who's Afraid of Red, Yellow and Blue IV ook al beschadigd.

Restauratie

Het werk werd gerestaureerd door de Amerikaan Daniel Goldreyer. Hij deed dat volgens critici zo slecht dat het doek niet meer op het origineel leek. Ze beschuldigden Goldreyer ervan dat hij het had overgeschilderd met een verfroller.

Uit een rapport dat in 2013 openbaar werd, bleek dat het schilderij was gerestaureerd met een andere kleur verf, die ook nog eens andere bestanddelen bevatte dan de originele verf. Ook had restaureur Goldreyer nog twee vernislagen aangebracht, die niet op het origineel zaten.

Veilig

Conservator Bart Rutten van het Stedelijk Museum is niet bang dat het werk opnieuw beschadigd zal worden. Er zijn volgens hem veiligheidsmaatregelen genomen, maar daar zal het publiek niets van merken.

De laatste keer dat Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III in het Stedelijk werd getoond, was in 2001.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl