Lavrov: bij aanval slaan we terug

time icon Aangepast

Rusland zal terugslaan als Russisch grondgebied wordt aangevallen of als de belangen van Russische burgers worden geschaad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd tegen tv-zender Russia Today.

"Als we worden aangevallen, zullen we die aanval zeker beantwoorden", zegt Lavrov. Rusland heeft al eerder aangegeven in te zullen grijpen als Moskou het noodzakelijk acht de bevolking in Oost-Oekraïne te beschermen.

Lavrov verwees naar de Russische militaire acties in Georgië in 2008, toen Moskou zich mengde in een conflict in de regio Zuid-Ossetië. "Als onze belangen het doelwit zouden zijn van een directe aanval zoals het geval was in Zuid-Ossetië, zie ik niet hoe we anders zouden kunnen reageren volgens de internationale regelgeving."

"VS achter gebeurtenissen"

Volgens Lavrov trekken de Verenigde Staten achter de schermen aan de touwtjes bij de gebeurtenissen in Oekraïne. "Er is geen reden niet te geloven dat zij erachter zitten", zei hij in het interview dat Russia Today vandaag uitzendt. Westerse landen en de Oekraïense regering verdenken juist Rusland ervan de situatie in Oost-Oekraïne te beïnvloeden.

De spanning loopt weer op sinds de VS, Rusland, de EU en Oekraïne vorige week een akkoord sloten om de situatie te beteugelen. De Oekraïense interim-president Toertsjinov kondigde gisteren een nieuw offensief aan tegen de pro-Russische activisten in het oosten van het land.

Journalist ontvoerd

Journalisten in Oost-Oekraïne ondervinden steeds meer problemen bij hun werk. De Amerikaanse tv-verslaggever Simon Ostrovsky is ontvoerd in de stad Slavjansk, die onder controle staat van pro-Russische separatisten. Maandag was hij nog bij een persconferentie waarover hij uitvoerig berichtte op Twitter.

De journalist voor Vice News zou worden vastgehouden in het gebouw van de veiligheidsdiensten in Slavjansk. Vice News heeft laten weten dat het samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan de vrijlating van Ostrovsky.

STER Reclame