NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: ik ben er gewoon trots op

De oppositiepartijen SP, CDA en PVV proberen in de Tweede Kamer vergeefs het kabinet op andere gedachten te brengen over de toekomst van de ouderenzorg. De partijen vinden dat het kabinet de plannen voor de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) te gehaast invoert en niet goed heeft nagedacht over de gevolgen voor ouderen.

De gedachte achter de WMO is dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en minder snel naar een verzorgings- of verpleeghuis gaan. De gemeenten en de zorgverzekeraars gaan over een groot deel van de ondersteuning die zij daarbij nodig hebben. Op termijn moeten de plannen een miljardenbezuiniging opleveren.

Afbreken

Volgens de SP hebben de plannen tot gevolg dat 800 van de 1300 verzorgingshuizen moeten sluiten. Daar hebben de bewoners uit de buurt die zelfstandig wonen ook last van, zegt SP-Kamerlid Siderius. "Ook de ouderen uit de buurt maken gebruik van de kapper, de maaltijdservice en andere voorzieningen van het verzorgingshuis. Wat heeft het voor zin om eerst deze voorzieningen af te breken en vervolgen weer op te bouwen?"

Van Rijn spreekt deze cijfers tegen. Volgens hem gaat het om tien tot honderd tehuizen, die toch al gesloten zouden worden omdat zij verouderd zijn. "En we kunnen niet spreken van het afbreken van voorzieningen als we in 2017 nog net zoveel uitgeven als in 2013."

Brandweer

Volgens PVV-Kamerlid Agema heeft de staatssecretaris wel met veel betrokken organisaties gesproken, maar lang niet iedereen weten te overtuigen. "Zelfs de brandweer bemoeit zich er nu mee en waarschuwt voor meer incidenten doordat dementerende ouderen langer thuis blijven wonen."

Van Rijn zegt dat alle gesprekken met betrokkenen juist hebben geleid tot aanpassingen en verbetering van de wetgeving.

Agema noemt het wetgevingstraject onzorgvuldig omdat er "nooit enig onderzoek" is gedaan naar de gevolgen. "Onder stoom en kokend water staan we hier de wet er doorheen te persen."

"Trots"

Het CDA maakt bezwaar tegen het verdwijnen van het recht op zorg en zal een voorstel indienen voor een zogenaamde 'compensatieplicht' die ouderen en patiënten meer zekerheid moet bieden. GroenLinks zal een voorstel doen om de patiëntenorganisaties meer inspraak te geven.

Van Rijn houdt echter voet bij stuk en zegt dat hij alles heeft gedaan om de overgang goed te laten verlopen en de zorg voor ouderen ook voor de toekomst betaalbaar te houden. "Ik ben daar ook gewoon trots op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl