Een minder pijnlijk alternatief voor de mammografie is een stap dichterbij gekomen. De eerste praktijkervaringen met de zogenoemde PAMmografie zijn positief.

Dat blijkt uit onderzoek van Michelle Heijblom. Zij promoveert vandaag op het onderwerp, aan de technische Universiteit Twente.

De PAMmografie is een pijnloze techniek die gebruikt kan worden om borstkanker af te beelden. Dat gebeurt nu nog met de mammografie.

Röntgenstraling

"De mammografie heeft twee nadelen. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Te veel straling kan leiden tot schade aan gezonde cellen", legt Heijblom uit.

"Bovendien vindt bij mammografie compressie van de borst plaats." Sommige vrouwen vinden dit pijnlijk en vrouwonvriendelijk.

Licht en geluid

"De PAMmografie is een nieuwe methode waarbij gebruik wordt gemaakt van licht en geluidsstraling op de plek van de borstkanker", legt Heijblom uit. " Bij 73 patiënten met borstkanker hebben we gekeken of de techniek werkte. Op één geval na was de kanker in alle gevallen te lokaliseren."

Belangrijk noemt Heijblom dat dit onafhankelijk was van de samenstelling van het weefsel. Veel klierweefsel vormde bijvoorbeeld geen belemmering.

Doorontwikkelen

De techniek moet nog verder worden doorontwikkeld voordat deze gangbaar wordt in de medische praktijk.

Een radioloog van het Nederland Kanker Instituut noemt de resultaten van de Heijblom interessant. "Een veelbelovende techniek waarvan we de ontwikkelingen zeker volgen."

STER reclame