In de Peilingwijzer lijkt de PVV zich deze week enigszins te herstellen. Na de 'Marokkanenuitspraken' van leider Geert Wilders en het daaropvolgende vertrek van verschillende PVV'ers verloor de PVV stevig in de peilingen. Maar inmiddels staat de partij weer ongeveer gelijk met de VVD op 22 tot 26 Kamerzetels. Dat is nog wel achter koploper D66, die op 24 tot 28 zetels uitkomt.

Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, houdt bij de comeback van de PVV nog wel een duidelijke slag om de arm. De stijging is voor een belangrijk deel te verklaren uit de goede score bij De Stemming van EenVandaag van gisteren en valt nog nét binnen de foutmarge van de Peilingwijzer.

Wat verder opvalt is dat de SP ten opzichte van de eerste helft van maart iets is teruggezakt: van gemiddeld 22 zetels toen naar 20 nu. Volgens Louwerse is deze daling door de weken heen zo consequent, dat die twee zetels buiten de foutmarge van de Peilingwijzer vallen.

D66 grootste stijger

Voor de SP zou deze score nog wel een vooruitgang betekenen ten opzichte van de 15 zetels die de partij van leider Emile Roemer nu heeft in de Tweede Kamer. Dat geldt overigens onverminderd voor álle oppositiepartijen, met D66 dus als grootste stijger. De coalitiepartijen VVD (-17) en PvdA (-24) verliezen beide fors.

Achter D66, VVD en PVV komen de de SP (19-21), het CDA (17-19) en de PvdA (12-16). De kleinere partijen zijn de ChristenUnie (6 tot 8 zetels), GroenLinks (4-6), 50Plus (3-7), SGP (3-5) en de Partij voor de Dieren (2-4).

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

STER reclame