Ook in de huursector wordt gemerkt dat de woningmarkt aantrekt. Het aantal particuliere woningen dat door makelaars te huur werd aangeboden daalde in het eerste kwartaal met bijna 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de kwartaalgegevens van Pararius.nl, een online-platform voor huurwoningen.

Het gaat hierbij om woningen in de vrije sector. Het aantal huurcontracten dat in het eerste kwartaal werd afgesloten daalde met 9 procent. Desondanks steeg de gemiddelde huurprijs in Nederland met 0,7 procent.

Crisis

Pararius zegt dat het klimaat totaal anders aanvoelt dan een jaar geleden. Nu de verkoopmarkt weer aantrekt zijn er veel minder particuliere eigenaren die ervoor kiezen hun tweede woning te verhuren. Tijdens de crisis waren er veel meer mensen die hun onverkoopbare woning te huur aanboden.

Ook de vraag naar huurwoningen in de vrije sector neemt op dit moment af, maar is groter dan in de periode 2010 tot en met 2012. De vraag neemt dus minder hard af dan het aanbod en daardoor blijven de huren in de vrije sector stijgen, zegt Pararius.nl.

STER reclame