NOS NieuwsAangepast

De Hond verdedigt PVV-peiling

Maurice de Hond heeft in een blog zijn beslissing verdedigd om een peiling te houden in opdracht van de PVV. Daarin legde hij zijn panelleden de vraag voor wat hun standpunt is ten aanzien van Marokkanen in Nederland. 43 procent gaf aan minder Marokkanen in Nederland te willen.

Vrijwel direct na publicatie barstte vanochtend de kritiek los op het onderzoek. Zo twitterde oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas: "Zou u in opdracht ook peilen hoeveel Nederlanders minder Joden willen; of minder Katholieken? U valt me tegen."

Ex-Kamerlid Tofik Dibi plaatste het bericht: "Hey Nederlanders die hebben meegewerkt aan de Maurice de Hond peiling, zijn jullie familie van de Nederlanders die meewerkten aan minder Joden? #dtv"

Holocaust

De Hond zegt dat hij op verzoek voor alle politieke partijen peilt, "dus ook voor de PVV". Volgens De Hond zag hij de kritiek niet aankomen en heeft hij vanochtend de blog in een half uur geschreven.

In zijn blog verwijst Maurice de Hond naar zijn ouders, die de Holocaust hebben overleefd. Hij schrijft daarna dat hij elke vorm van discriminatie afwijst en de uitspraken van Wilders over Marokkanen verfoeilijk vindt.

Maar hij zegt dat dat geen reden was om het verzoek van de PVV te weigeren. Hij wijst erop dat zijn onderzoek laat zien dat er ondanks de vele verontwaardigde reacties op de uitspraken van Wilders "onder de oppervlakte een forse problematiek leeft".

Dat doet weer denken aan de Tweede Wereldoorlog, toen zijn ouders onaangenaam verrast werden door het antisemitisme van Nederlanders die zij dachten te kennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl