Bestaande koopwoningen werden in maart opnieuw goedkoper. De huizenprijzen daalden vergeleken met vorig jaar met ruim 2 procent, meldt het CBS. De prijsdaling is zelfs groter dan in februari.

De huizenprijzen liggen nu op hetzelfde niveau als in november 2002, dus ruim 11 jaar geleden. De huizencrisis begon in het najaar van 2008 en ten opzichte van toen zijn koopwoningen meer dan 20 procent goedkoper geworden.

Er zijn verschillen per regio: in de provincies Groningen en Friesland daalden de prijzen het eerste kwartaal het sterkst; in Amsterdam en Den Haag stegen de woningprijzen.

Woningmarkt trekt aan

De daling van de huizenprijzen is de laatste negen maanden wel minder sterk aan het worden. De woningmarkt lijkt ook weer aan te trekken. Volgens het CBS wisselden in de eerste drie maanden van dit jaar 28.963 woningen van eigenaar en dat is ruim een kwart meer dan het jaar ervoor.

Makelaars denken dat dit jaar de bodem zo'n beetje wordt bereikt. Volgens de NVM zijn de gemiddelde huizenprijzen in de eerste drie maanden zelfs licht gestegen, maar dat is nog niet terug te zien in de cijfers van het CBS.

STER reclame