1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Beveiliging rond finale lachertje"

Verscheidene Ajax-supporters die gisteren naar de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip zijn geweest, zeggen dat de beveiliging rond de wedstrijd slecht was. Volgens de supporters werd er nauwelijks gefouilleerd.

De wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle werd na 5 minuten al gestaakt, omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Spelers moesten wegspringen om niet geraakt te worden.

Heeft u foto's of video van de ongeregeldheden? Mail die naar ooggetuige@nos.nl.

Chaos

Ajax-supporters waren verplicht om vanuit de Amsterdam Arena met speciale bussen naar Rotterdam af te reizen. Daar moest de groep gefouilleerd worden.

Ooggetuigen zeggen tegen de NOS dat er niet goed werd gefouilleerd, omdat er chaos ontstond toen de supporters de bussen instapten. Daarbij zouden mensen tegen hekken zijn gedrukt.

Volgens een ooggetuige klommen zeker vijftig mensen over de hekken en werden daardoor niet gefouilleerd. "Er zaten dus uiteindelijk meer mensen in de bussen dan er combitickets waren verkocht."

Zakjes speed

"Er werd geschreeuwd en gejoeld vanuit de massa wachtenden en toen sloeg de paniek toe bij de stewards", zegt een supporter. "Het bovenlichaam werd even betast en er werd even in rugzakken gekeken. Meer niet. Zo kon de rij sneller doorstromen."

Ook bij aankomst in de Kuip werd niet iedereen gefouilleerd, zeggen ooggetuigen. "Ik heb in de rij bij De Kuip naast me iemand zakjes speed in haar schoenen zien stoppen. Dat fouilleren daar was helemaal een lachertje."

Volgens deze supporter was dat de rij voor het vak van waaruit later het vuurwerk op het veld werd gegooid.

Gecoördineerde actie

Een woordvoerder van Ajax zegt dat het incident met het vuurwerk een gecoördineerde actie was, omdat het vuurwerk allemaal tegelijk gegooid werd.

De club zegt niet bekend te zijn met de verhalen van de ooggetuigen. "Voor zover wij weten is iedereen twee keer gefouilleerd. Vandaag begint het onderzoek en bekijken we de camerabeelden."

33 supporters van zowel Ajax als PEC werden gisteren voor en na de wedstrijd opgepakt. Inmiddels zijn ze allemaal weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl