Een geluk bij een ongeluk, zegt boswachter Johan Wensink van Nationaal Park de Hoge Veluwe, is "dat de brand er hard overheen is gegaan". Hij reed met zijn terreinwagen vanochtend door het getroffen gebied.

"Het zag er erger uit dan het was. De vegetatie is weggebrand, maar de ondergrond was nog redelijk nat. Er zijn natuurlijk een paar nestjes verbrand en er zijn vogeltjes omgekomen. Maar verder valt het erg mee."

En andere dieren?

"De dieren op vier poten konden ruim op tijd wegkomen. Ik heb een enkele ree gezien die in paniek was door de brandweerwagens. Dat kende het beest natuurlijk niet. Wat me vooral is bijgebleven, is een leeuwerik die vlak voor de vlammenzee hing te bidden en met zijn balts bezig was. De brand maakte kennelijk weinig indruk op die beesten."

Hoe is dat nu?

"Ik zag net weer een kievit over de zwarte vlakte scheren. Dus dat gaat gewoon door. Overal hoor je al weer gefluit van vogels. Ook dat gaat gewoon weer door."

En kleinere beesten als hagedissen en slangen?

"Er zullen ongetwijfeld dit soort beesten zijn omgekomen. Maar het grootste deel is onder de grond gekropen, heeft het daar overleefd en komt nu weer tevoorschijn. Ik denk dat ze nu vooral moeten oppassen voor de buizerd. Die denkt bij zichzelf, goh wat een lekkere hapjes lopen daar rond over die open en kale vlakte. Dat zal het grote dilemma zijn. Voor de rest valt het reuze mee."

Eentiende van het park is afgebrand. Het vuur is er snel overheen gegaan. Denkt u dat het ook weer snel groen is?

"Kijk, die grote vliegdennen zijn overstuur. Die doen het niet meer. Wel als er snel een buitje regen overheen komt, dan is het binnen veertien dagen weer groen. Kom dan maar eens kijken, het pijpestrootje is nu verbrand en dooie massa geworden. Maar herstel kan heel snel gaan."

Dat klinkt optimistisch. Onlangs bij een andere natuurbrand was de boswachter minder blij omdat er bij het blussen water uit het kanaal was gebruikt dat vol schadelijke fosfaten zat.

"Dat kan ik me voorstellen, omdat het daar om heel andere vegetatie ging dan op de Veluwe. Gelukkig is hier ook veel leidingwater gebruikt. Ook de helikopter liet water op het vuur vallen dat redelijk schoon was. Alles bij elkaar opgeteld voorzie ik hier geen problemen."

We zijn er al met al goed afgekomen?

"Ja, dat denk ik wel. De brand is net op tijd gestopt. Vlak voor de wildbaanweg heeft de brandweer het vuur kunnen tegenhouden. Het vuur is een heel klein beetje het bos ingegaan, maar doodgelopen op een zandverstuiving. Dus uiteindelijk is het goed gegaan."

STER reclame