Birmese activist Win Tin overleden

time icon Aangepast

In Birma is politiek activist Win Tin overleden. De 85-jarige Win Tin lag sinds half maart in het ziekenhuis.

Win Tin, van oorsprong journalist, stond in 1988 samen met Aung San Suu Kyi aan de basis van de democratische partij NLD. De junta zette hem op basis daarvan, en vanwege zijn kritische publicaties, in 1989 in de gevangenis. Aung San Suu Kyi kreeg huisarrest.

Win Tin zat negentien jaar vast. Het grootste deel van zijn tijd in de gevangenis bracht hij door in eenzame opsluiting. Hij schreef er een boek over, waarin onder meer staat hoe hij werd gemarteld en weinig te eten kreeg. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij enkele prijzen in het kader van persvrijheid.

Gevangenishemd

Na zijn vrijlating bleef Win Tin, bij wijze van protest, het blauwe gevangenishemd dragen. Op dat moment zaten in Birma nog honderden politieke gevangenen vast.

Twee jaar na zijn vrijlating werden in Birma voor het eerst in twintig jaar verkiezingen gehouden. De junta verbood Aung San Suu Kyi daaraan mee te doen. In 2012 deed de NLD wel mee en haalde de partij een groot aantal zetels in het parlement.

De NLD noemt het overlijden van Win Tin "op dit belangrijke moment van politieke transitie een groot verlies voor de partij en voor het land". In december maakte de partij bekend in 2015 mee te doen aan de verkiezingen.

STER Reclame