NOS NieuwsAangepast

"KPMG-fraude vooropgezet plan"

De belastingconstructie rond het nieuwe hoofdkantoor van KPMG was een vooropgezet plan om de kas van een aantal partners te spekken. Dat schrijft De Telegraaf op basis van gesprekken met direct betrokkenen.

Donderdag maakte KPMG bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Voor de bouw van het hoofdkantoor is in 2004 een joint venture opgericht. KPMG heeft 70 procent van de aandelen en projectontwikkelaar Meijon Vastgoed 30 procent.

Dure inrichting

Het gebouw in Amstelveen werd in 2010 opgeleverd en verkocht aan een Duitse belegger in kantoorpanden. De winst die bij de verkoop werd gemaakt, 16 miljoen euro, is verdeeld tussen de partners in de vennootschap, onder wie ook de huidige bestuursvoorzitter van KPMG, Jurgen van Breukelen, schrijft De Telegraaf. KPMG huurt het gebouw nu van de belegger.

De belastingconstructie die wordt onderzocht, zou de verkoopprijs hebben opgedreven, waardoor de winst zo groot kon worden. Het gaat daarbij om de dure inrichting van het pand. Die kosten trok de vennootschap in één keer af van de belasting, in plaats van de gebruikelijke afschrijving over een aantal jaren.

Omstreden deal

De hoge verkoopprijs, 200 miljoen euro, betekende wel hogere huurprijzen voor KPMG. Degenen die deelden in de winst namen dat voor lief.

Binnen de top van KPMG is de deal omstreden, omdat niet alle partners hebben kunnen profiteren van de winst, maar wel de hoge huur moeten betalen.

Oud-topman Jaap van Everdingen, die inmiddels weg is bij KPMG en ook uit de vennootschap is gestapt, zou het brein zijn achter de aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl