In het centrum van Haarlem is een monumentaal pand in de Kleine Houtstraat door brand verwoest. Daarbij is de markante trapgevel van het gebouw ingestort. Doordat de brand oversloeg, is ook het pand ernaast beschadigd.

De brand ontstond rond 7.45 uur vanochtend. De vlammen sloegen al snel uit het dak en boven de stad hing een grote rookpluim, die onder meer vanaf Schiphol te zien was. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. De bewoner heeft rook ingeademd, maar mankeert verder niets.

Toch overgeslagen

Na anderhalf uur had de brandweer het vuur grotendeels onder controle, behalve op de bovenste verdieping. De brandweer ging ervan uit dat het vuur niet meer zou overslaan naar de buren, maar enige tijd later gebeurde dat toch. Uiteindelijk bleef de schade aan het buurpand beperkt tot het dak.

De brandweer had moeite om aan de achterkant van het gebouw te komen, waar de brand het felst was. Het bluswater werd uit de Spaarne gehaald en daarvoor was het nodig om een deel van de binnenstad af te sluiten. Dat leidde tot overlast voor het winkelend publiek.

Houtkachel

Rond 11.45 uur gaf de brandweer het sein brand meester, maar het nablussen gaat nog een groot deel van de middag door. Om het vuur goed te kunnen doven, moeten delen van het pand worden gesloopt. Dat gebeurt volgens een woordvoerder heel voorzichtig om geen sporen te wissen.

De brand is volgens de bewoner ontstaan door as uit een houtkachel, die niet goed gedoofd was. De brandweer onderzoekt dat nog. Volgens omwonenden is de brandweer de afgelopen jaren al vaker afgekomen op brandmeldingen in het pand, dat geen centrale verwarming had.

Leukste winkelstraat

De Kleine Houtstraat is een winkelstraat in de binnenstad van Haarlem, die in 2008 en 2009 werd uitgeroepen tot 'Leukste winkelstraat van Nederland'.

STER reclame