De Verenigde Staten sturen grondtroepen naar Polen in reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne. Dat heeft de Poolse minister van Defensie gezegd in een interview met de Washington Post.

Volgens minister Tomasz Siemoniak heeft zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel donderdag het sturen van militairen toegezegd. De plannen worden op dit moment uitgewerkt. Het is niet duidelijk vanaf wanneer de Amerikaanse soldaten in Polen worden gestationeerd.

Militair ingrijpen in Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO, heeft het bondgenootschap eerder uitgesloten.

"Europa in plaats van Azië"

De militairen zijn onderdeel van NAVO-versterkingen aan de oostgrens van het bondgenootschap. Volgens Siemoniak zal zijn land ook intensiever gaan samenwerken met de VS op onder andere het gebied van luchtverdediging en cyberspionage.

Siemoniak zei ook dat het belangrijk is dat de VS zich weer meer gaat richten op Europa in plaats van op Azië als reactie op de Russische acties in Oekraïne. Daarnaast moeten de Europese landen meer geld uitgeven aan defensie.

Afghanistan

De Poolse minister zei dat de NAVO zich kortgeleden nog afvroeg waar het bondgenootschap zich op moet richten als de terugtrekking uit Afghanistan is voltooid. "We hebben nu een antwoord op die vraag gekregen", zei Siemoniak.

STER reclame