Marco van Basten wordt de nieuwe trainer van AZ. De coach van Heerenveen is de opvolger van Dick Advocaat, die aan het eind van het seizoen vertrekt.

AZ en Van Basten zijn een contract voor twee seizoenen overeengekomen. De komende dagen worden de laatste formaliteiten afgerond.

Van Basten was sinds de winterstop de eerste keus van AZ. Er is ook met Peter Bosz gesproken, de coach van Vitesse. Andere kandidaten zouden niet in beeld zijn geweest.

Vertrek

Van Basten maakte eind januari bekend dat hij zijn huidige club sc Heerenveen aan het eind van het seizoen gaat verlaten.

Met de aanstelling van Van Basten haalt AZ voor de vierde keer een voormalig bondscoach van Nederland in huis. Dick Advocaat, nu aan het roer in Alkmaar, Louis van Gaal en Georg Kessler gingen Van Basten voor.

Oranje

Van Basten begon zijn trainerscarrière op het hoogste niveau als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij kwalificeerde zich als groepswinnaar overtuigend voor het WK van 2006 en in 2008 was het hoofdtoernooi van het EK zeker na een tweede plaats achter Roemenië.

Ondanks knappe resultaten in de groepsfases van beide toernooien, werd Oranje in 2006 al in de achtste finales uitgeschakeld door Portugal. Twee jaar later bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland was Rusland in de kwartfinales te sterk.

Ajax

Na zijn periode als bondscoach werd hij in de zomer van 2008 trainer van Ajax. In Amsterdam wist hij het nooit waar te maken en hij stapte een wedstrijd voor het einde van zijn eerste seizoen (na de 4-0 nederlaag bij Sparta) op als trainer. Naar eigen zeggen hij had de doelstellingen niet gehaald. Ajax eindigde uiteindelijk als derde op twaalf punten van landskampioen AZ.

Op 13 februari 2012 werd bekend dat hij trainer van sc Heerenveen werd. In Friesland heeft hij twee seizoenen onder contract gestaan. In zijn eerste seizoen eindigde Heerenveen als achtste.

Momenteel staat Heerenveen zesde, met nog twee wedstrijden voor de boeg. Nummer vier Vitesse heeft slechts drie punten meer. Saillant detail: in de play-offs om Europees voetbal, die gaan tussen de nummers vijf tot en met acht, is het mogelijk dat AZ en Heerenveen elkaar treffen.

STER reclame