Gabriel García Márquez overleden

time icon Aangepast

De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is op 87-jarige leeftijd overleden. García Márquez, die onder meer de klassieker Honderd jaar eenzaamheid schreef en in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur won, overleed in zijn huis in Mexico waar hij de laatste decennia van zijn leven woonde.

Hij was één van de beroemdste, meest vertaalde en best verkopende schrijvers in de geschiedenis van Latijns-Amerika. De schrijver was een voorbeeld voor zijn continent.

Wereldwijd werden er 30 miljoen exemplaren verkocht van Honderd jaar eenzaamheid. Verder is hij onder meer bekend van Liefde in tijden van cholera en Kroniek van een aangekondigde dood.

Magisch-realist

García Márquez stond bekend om zijn magisch-realistische stijl. Het geweld in Colombia speelde een grote rol in zijn oeuvre. Dat geweld was een van de redenen dat hij niet meer in Colombia woonde.

De laatste jaren leed García Márquez aan dementie. Twee jaar geleden werd bekend dat hij was gestopt met schrijven. Zijn laatste boek, de novelle Herinnering aan mijn droeve hoeren, stamt uit 2004.

Zijn gezondheid was de afgelopen jaren slecht. Eerder deze week liet zijn familie weten dat de lymfeklierkanker, die 15 jaar geleden ook bij de schrijver werd aangetroffen, was teruggekomen.

STER Reclame