NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Verrassend akkoord over Oekraïne

Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn het tijdens een urenlang overleg eens geworden over stappen om de crisis in Oekraïne te beteugelen.

De partijen hebben afgesproken dat alle "illegale gewapende groepen" in Oekraïne de wapens moeten inleveren. Ook moeten pro-Russische separatisten de door hen bezette gebouwen teruggeven aan de Oekraïense overheid.

De betogers die hun wapens inleveren en de gebouwen verlaten krijgen allemaal amnestie, behalve als ze schuldig zijn aan ernstige misdaden, zo is afgesproken.

Bemiddeling OVSE

De vier partijen vragen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om te bemiddelen in de crisis. Ook zetten de landen hun gesprekken de komende tijd voort, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op een persconferentie na afloop van het overleg.

Zijn Amerikaanse collega Kerry zei, op een eigen persconferentie, dat de partijen vandaag iets bereikt hebben. Wel vindt hij het essentieel dat de woorden onmiddellijk worden omgezet in daden.

De Europese Buitenlandcoördinator Ashton zei op de persconferentie dat de Europese Unie Oekraïne financieel en politiek blijft steunen.

Nationale dialoog

Lavrov riep op tot een nationale dialoog in Oekraïne. Hij pleitte voor decentralisatie in Oekraïne, waarbij de regio's meer te zeggen krijgen. Ook vindt Lavrov dat er meer aandacht moet zijn voor de Russische taal.

NOS-correspondent David Jan Godfroid, die in Oekraïne is, noemt de uitkomst van het overleg "heel verrassend". Correspondent Wouter Zwart in Washington vindt het een bijzondere dag:

STER reclame