Gezocht: mountainbike-talent

Aangepast

De jaren dat Bart Brentjens de steile grindpaden teisterde, behoren haast tot een grijs verleden. Na zijn gouden medaille in 1996 in Atlanta, waar het mountainbiken als sport voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen stond, namen de Nederlandse successen af en gleed de sport terug in de anonimiteit. Daarom start de KNWU een project: 'Tokio 2020'.

Het is anno 2014 een hele speurtocht naar de eerste Nederlander in de wereldbekeruitslagen. Rudi van Houts, achttiende plaats, op 4.48 van de winnaar (Julien Absalon uit Frankrijk). "In potentie kan Van Houts bij de beste tien rijden", weet Gerben de Knegt, voorheen veldrijder en nu talentcoach bij de KNWU. Van Houts is echter al dertig.

"We hebben wel Michiel van der Heijden. Hij werd afgelopen weekeinde tweede bij de wereldbekerwedstrijden voor beloften. Hij is 22 jaar. Hij kan een wereldtopper worden." Maar in de categorie achter Van der Heijden dreigt Nederland de boot te missen, stelt De Knegt vast. "We staan internationaal aan de zijlijn. De Alpenlanden domineren."

Medailles in Tokio

Van der Heijden fietst sinds dit jaar voor een commerciële ploeg en kan zodoende in het buitenland trainen en progressie maken. Maar om te zorgen dat Nederland ook daarachter nog over professionele mountainbikers beschikt, start de KNWU een nieuw programma.

De Knegt: "In het buitenland is dat al heel gewoon. Kijk naar wat Engeland heeft gedaan in het baanwielrennen. Wij bieden junioren nu een kans te trainen in het Limburgse landschap en daar onder professionele begeleiding toe te werken naar de Spelen van Tokio. Daar willen we medailles pakken."

Het eremetaal moet zowel van de mannen als de vrouwen komen. Met uitzondering van een uitstapje van Marianne Vos vorig jaar, doet er geen enkele Nederlandse vrouw mee aan wereldbekerwedstrijden. Ook niet bij de beloften.

Een berg in Sittard

In Sittard bivakkeren sinds september vijf mountainbikers. Jongens, allen in de leeftijd tussen 16 en 19 jaar. Zij vertoeven vijf dagen per week in Limburg, waar ze in één huis wonen en waar ze ook naar school gaan. "En ze kunnen hier goed trainen. We hebben een berg in onze achtertuin. Ons huis stáát praktisch op een berg." Vanuit Limburg bezoekt de jeugd vaak ook (internationale) wedstrijden.

"Waarom dan de advertentie? We willen ons programma onder de aandacht brengen. En we hebben nog wel twee plekken vrij. Kijk, we kennen het wereldje best wel en we gaan naar alle nationale wedstrijden. Bovendien werken we tegenwoordig met regionale trainingscentra. Daar moet talent voor het eerst opvallen en via die weg komen ze bij ons terecht. Maar er zijn altijd talenten die zich via een andere weg kunnen aandienen."

Categorie vrouwen

De Knegt en bondscoach Tim Heemskerk zoeken voornamelijk talent in de categorie vrouwen. "De vijf talenten die nu in Sittard wonen zijn allemaal jongens." Geïnteresseerden kunnen zich via de website van de KNWU tot 15 mei melden om zich in te schrijven voor project 'Tokio 2020'.

Ondertussen denkt de bond nog wel degelijk aan de eerstvolgende Spelen in Rio de Janeiro, 2016. "Ik hoop daar met Michiel op een medaille. Hij is technisch zeer goed onderlegd. En de jongens die bij de beloften winnen, rijden doorgaans bij de profs meteen met de beste tien mee. In 2015 is hij eerstejaars elite. Hopelijk kan hij zich kwalificeren."

STER Reclame