Inhoud zorgakkoord bekend

time icon Aangepast

Niet alleen voor ouderen maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking worden de bezuinigingen op de langdurige zorg wat verzacht. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Van Rijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gisteren bereikten de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de zorg. Eerder was al duidelijk dat de partijen daarop volgend jaar 360 miljoen minder bezuinigen dan in de oorspronkelijke plannen.

"Ik ben blij dat we met deze partijen afspraken hebben gemaakt over de hervorming van de langdurige zorg", zegt Van Rijn. "We bieden meer zekerheid voor mensen met ondersteuning in het overgangsjaar. Daarnaast bieden we ook meer zekerheid voor mensen voor wie het thuis niet langer gaat."

Eerder werd al bekend dat een deel van het geld bestemd is om meer ouderen gelegenheid te geven om naar een verzorgingshuis te gaan dan eerder de bedoeling was.

Instelling

Iets soortgelijks is afgesproken voor mensen met een verstandelijke beperking. Meer van hen kunnen alsnog een plaats krijgen in een instelling. Volgens de brief is hiervoor een bedrag beschikbaar dat oploopt van 5 miljoen euro in 2015 tot 70 miljoen euro in 2019.

Voor ondersteuning met begeleiding, huishoudelijke hulp en het verlichten van de mantelzorger komt volgens de brief ook extra geld beschikbaar. Dat bedrag wordt wel steeds minder: van 195 miljoen euro in 2015 tot 30 miljoen euro in 2019.

Keuzevrijheid

De besprekingen over de zorg spitsten zich gisteren toe op de vraag of patiƫnten wel genoeg vrijheid houden in welke arts ze mogen kiezen. De zorgverzekeraars krijgen meer macht en kunnen bepalen welke specialist vergoed wordt en welke niet. Afgesproken is dat er "een goede balans" moet komen tussen de keuzevrijheid van patiƫnten en het terugbrengen van de kosten.

STER Reclame