Het Openbaar Ministerie heeft volgens minister Opstelten alle ruimte voor het onderzoek naar oud-topman Demmink van het ministerie van Justitie.

"Ik loop hen niet in de weg en er is niets raars aan de uitspraken die ik eerder deze week deed, ik blijf er ook bij", zei Opstelten na afloop van de ministerraad. Dinsdag zei Opstelten voor de NOS-radio te geloven in de onschuld van zijn vroegere topambtenaar.

"Het was niks, het is niks en het wordt niks", zei Opstelten toen. Dat wekte bij sommigen verbazing, omdat het Openbaar Ministerie nog volop onderzoek doet en getuigen verhoort.

"Ruimer gerechtigd"

Wat premier Rutte betreft, is Opstelten niet in de verantwoordelijkheid van het OM getreden en is hij "keurig binnen de lijntjes gebleven". Desgevraagd wees Rutte op de scheiding tussen wetgevende en rechtsprekende macht.

Opstelten heeft wel met zijn goedkeuring gesproken, maar de premier voelde zich niet geroepen de woorden van de minister te herhalen. Rutte voegde eraan toe dat de minister van Veiligheid en Justitie "ruimer gerechtigd" is om dingen te zeggen.

STER reclame