Astronomen hebben een planeet gevonden die op de aarde lijkt. Kepler-186f is rotsachtig, slechts 10 procent groter dan de aarde en ligt op de juiste afstand van zijn ster. De wetenschappers noemen het een belangrijke vondst in de zoektocht naar buitenaards leven.

De planeet werd in maart 2009 gevonden met de ruimtetelescoop Kepler. Uit minieme fluctuaties in het licht van een ster leidden de wetenschappers af dat er een planeet voorbij de ster schoof, schrijven ze in het wetenschapsblad Science. In het sterrenstelsel werden zo eerder al vier andere planeten ontdekt.

Dankzij Kepler zijn op deze manier in totaal al bijna 2000 exoplaneten ontdekt. Daar zaten ook al aardachtige planeten bij, maar geen van daarvan lijkt zoveel op onze aarde als Kepler-186f.

Goudhaartje-zone

De afstand van de planeet tot de ster is precies goed om vloeibaar water mogelijk te maken. De planeet ligt op het randje van de zogenaamde Goudlokje-zone. Zoals in het sprookje over de drie beren is het er niet zo heet dat water verdampt en niet zo koud dat het bevriest.

Of er ook daadwerkelijk leven op de planeet mogelijk is, kunnen de astronomen niet zeggen. Mogelijk is de ster waarom de planeet draait spelbreker.

Kepler-186f draait namelijk om een ander soort ster dan onze zon, een rode dwerg. Zo'n ster is kleiner dan onze zon, maar ook actiever. Daardoor zou de planeet te veel blootgesteld kunnen worden aan straling om leven mogelijk te maken.

Meer tijd

Wat de kans op leven wel groter maakt is dat dwergsterren langer bestaan dan hun grotere broers. Daardoor zou het leven meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Ook is er mogelijk op de planeet een atmosfeer ontstaan die de straling filtert.

De planeet ligt op 500 lichtjaar van ons zonnestelsel in het sterrenbeeld Zwaan. Hij draait eens in de 130 dagen om zijn ster.

STER reclame