Na Brussel heeft ook een rechtbank in Berlijn de taxidienst Uber voorlopig verboden. Dat melden Duitse media. Het kort geding was aangespannen door een taxibedrijf dat zegt dat Uber zich niet aan de taxi-regels houdt.

Via de app van het Amerikaanse Uber kunnen klanten een privéchauffeur bestellen. Daardoor zijn taxicentrales niet meer nodig.

Maar de particuliere chauffeurs van Uber hebben volgens de aanklager geen taxivergunning en kunnen daardoor goedkopere ritjes aanbieden. Bovendien keren Uber-chauffeurs na een rit vaak niet terug naar een taxistandplaats, maar blijven ze in het centrum hangen om te wachten op nieuwe klanten.

Ruzie

Het verbod op de dienst in Brussel leidde tot een openbare ruzie tussen eurocommissaris Neelie Kroes en de Belgische minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels.

Volgens Kroes houdt Grouwels innovatie tegen. Maar Grouwels zegt dat Uber zich net als andere taxibedrijven aan de regels hoort te houden.

Nederland

In Nederland zegt Uber dat het zich niet aan de taxiwet hoeft te houden omdat het om contractvervoer gaat en niet om taxivervoer. De taxibranche is het daar niet mee eens.

De toezichthouder, Inspectie Leefomgeving en Transport, moet nog beslissen of Uber-chauffeurs zich aan de taxiregels moeten houden of niet.

STER reclame