NOS NieuwsAangepast

Gemanoeuvreer bij de NZa

Door redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Klokkenluider Arthur Gotlieb beschrijft in zijn dossier over de NZa wat er achter de schermen gebeurde. Het team dat driekwart jaar aan de Marktscan over de ziekenhuiszorg werkte, ontdekte dat veel Nederlandse ziekenhuizen er financieel slecht voor staan. Dat heeft te maken met de vraag naar zorg, die voor het eerst in lange tijd afneemt.

De auteurs van de Marktscan vonden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als toezichthouder en marktmeester een krachtige waarschuwing moest laten horen. "Je bent toezichthouder of je bent het niet", zoals Gotlieb schrijft.

Inconvenient truth

Als de raad van bestuur van de NZa op 12 november 2013 de eindversie vaststelt loopt het helemaal anders. Op pagina 158 van zijn dossier beschrijft Gotlieb onder het kopje "Inconvenient truth" dat NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan brisante informatie uit het belangrijke rapport heeft laten halen.

Het gaat om de waarschuwing dat niet 10 maar 39 procent van de ziekenhuizen in de rode cijfers zou komen als er geen compensatiefonds zou bestaan. In 2012 en 2013 werden ziekenhuizen nog gecompenseerd als hun inkomsten teruglopen door het vrijgeven van de prijzen van een groot aantal behandelingen. Dit jaar is die compensatieregeling gestopt.

'Niet gelezen'

"Over de marktscan zelf was geen discussie", hoort Gotlieb van de teleurgestelde projectleider. "We hadden de indruk dat Theo het niet echt gelezen had. Het ging alleen maar over de beleidsbrief; die is afgebrand. Theo wil niet naar buiten met het slechte nieuws".

Gotlieb noteert ook dat zijn collega's schrikken van de onverbiddelijkheid waarmee Langejan een streep zet door een weloverwogen beleidsstuk.

In Gotliebs dossier zitten drie conceptversies van de Marktscan. De door Langejan aangepaste versie werd samen met een beleidsbrief naar minister Schippers gestuurd. Die stuurde de stukken op 17 december 2013 door naar de Kamer.

Neutraal of negatief?

In de versie die de Kamer kreeg, wordt nauwelijks iets gezegd over de zorgelijke financiële toestand van veel Nederlandse ziekenhuizen. "Wanneer dieper wordt ingegaan op de jaarrekeningen van de ziekenhuizen is zichtbaar dat de omzetontwikkeling 2011-2012 neutraal is ten opzichte van 2011."

In de conceptversie stond iets anders: "Wanneer dieper wordt ingegaan op de jaarrekeningen van de ziekenhuizen, is zichtbaar dat de omzetontwikkeling 2011-2012 negatief is ten opzichte van voorgaande jaren".

De NZa wil niet reageren.

Reacties? rinke.van.den.brink@nos.nl of hugo.van.der.parre@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl