"Kinderen worden met geweld en intimidatie midden in de nacht weggevoerd." Een groep wetenschappers overhandigt vanmiddag een rapport aan de Tweede Kamer over arrestaties en gevangenhouding van Palestijnse kinderen door Israël. Voorzitter Jaap Doek licht toe.

Waarom zijn de arrestaties?

"Het gaat vaak om jongens die met stenen naar Israëlische militaire posten gooien en soms ook naar Israëlische burgers bij nederzettingen. We kennen dat wel van tv-beelden. Je ziet de kinderen weglopen, maar 's nachts worden de kinderen gearresteerd."

Hoe gaat dat?

"Zo'n vijftien zwaarbewapende militairen komen om een uur of twee aan de deur. Er is totale verwarring, ook al omdat er geen arrestatiebevel of iets dergelijks wordt getoond. Ouders worden aan de kant geschoven. De jongen om wie het gaat, meestal zo'n 15 jaar oud, wordt opgepakt. De kinderen krijgen daar later veel last mee. Het geschreeuw van de hulpeloze ouders en broertjes en zusters, leidt vaak tot ernstige psychische problemen."

Wat gebeurt er met een gearresteerde jongen?

"Ze worden in een arrestatiewagen vastgeketend en verdwijnen naar onbekende bestemming. Sommigen worden na enkele dagen weer vrijgelaten. De actie heeft dan de bedoeling gehad om de Palestijnse bevolking te intimideren. Anderen blijven gevangen. De ouders kunnen ze niet bezoeken en weten niet wat er gebeurt. Ze zien hun kind pas na maanden weer in een militaire rechtbank."

Wat beweegt de stenengooiende kinderen?

"De situatie waarin ze leven is uitzichtloos. Ze komen tot hun actie uit machteloosheid. Ze zien Israëlische militairen rondrijden, maar de Palestijnse Autoriteit heeft geen leger. Als je dat als kind ziet, kan ik me voorstellen dat ze, vaak in groepsverband, naar stenen grijpen."

Mag Israël de kinderen oppakken?

"Ik vind het niet geoorloofd. De situatie in de bezette gebieden is bij herhaling veroordeeld als onwettig en in strijd met internationale verdragen. De oplossing zou natuurlijk zijn dat de bezetting wordt beëindigd, maar dat kun je niet meteen verwachten. Tot die tijd moet er minder intimiderend worden opgetreden tegen de kinderen. Dat betekent in elk geval dat er dagvaardingen worden gemaakt tegen verdachte kinderen en dat er een einde komt aan verhoren zonder advocaten en ouders."

STER reclame