NOS NieuwsAangepast

Verdachte moord Wiels bekent

De verdachte van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft een volledige bekentenis afgelegd. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een zitting in Willemstad. Naar verluidt heeft de verdachte, Elvis K. alias Monster, ook spijt betuigd.

Wiels, de leider van de grootste partij van Curaçao, werd 5 mei vorig jaar doodgeschoten. In de zaak zijn zes verdachten opgepakt, van wie er inmiddels twee zijn overleden. Schutter K., die vanwege zijn veiligheid in Nederland vastzit, heeft nu ook een verklaring afgelegd over de vijf anderen. Het zou gaan om een huurmoord.

Tijdens de zitting van vandaag werd beslist over de hechtenis van de drie nog levende medeverdachten. De rechter oordeelde in alle gevallen dat zij vast moeten blijven zitten, mede door de verklaringen van K.

Meer tijd

Het Openbaar Ministerie stelde bovendien dat het meer tijd nodig heeft om het onderzoek te kunnen afronden. Er moeten nog getuigen worden gehoord en de verklaring van K. moet nog op belangrijke aspecten worden gecontroleerd.

De verdediging uitte kritiek op het onderzoek van het OM en het Nederlandse recherchebijstandsteam. Volgens de verdediging moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard. De verklaring van K. zou zijn afgedwongen in een periode dat hij zonder advocaat zat.

De rechter wilde daar zijn handen nog niet aan branden, maar zei wel dat er meer onderzoek moet komen om een beslissing te kunnen nemen over de bezwaren van de verdediging.

Augustus

De kwestie zal vanaf 4 augustus aan de orde komen tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die was eerst in mei gepland, maar is nu verplaatst. Justitie trekt er vijf dagen voor uit.

De familie van het slachtoffer Wiels heeft bij monde van broer Aubert verklaard dat de mogelijke spijtverklaring een stap in de goede richting is. Ook is de familie blij dat de rechter het onderzoeksteam meer tijd gunt. Met een verlenging komt er hopelijk zicht op de opdrachtgever van de moord, zegt de familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl