Zorgpartijen zijn eruit

time icon Aangepast

De onderhandelende partijen in de zorg hebben een akkoord gesloten. "We zijn eruit", zei minister Schippers van Volksgezondheid vanavond na topoverleg met vijf partijen.

Eerder vandaag liepen de gesprekken vast op het plan van het kabinet om de zorgverzekeraars meer zeggenschap te geven over welke zorg patiënten vergoed krijgen. De coalitie denkt met die plannen 1 miljard te kunnen bezuinigen. ChristenUnie en SGP willen de keuzevrijheid van patiënten niet zomaar opgeven.

Vertrouwen

Schippers zei vanavond na het overleg dat er bij de wetsbehandeling verder gesproken wordt. De minister heeft naar eigen zeggen vertrouwen dat er "een goede balans" wordt gevonden tussen de keuzevrijheid van patiënten en het terugbrengen van de kosten. "Voor de zomer gaan we in de Kamer uitgebreid discussiëren", aldus Schippers.

ChristenUnie-leider Slob: "We hebben met elkaar heel duidelijk kunnen uitspreken dat iedere partij hecht aan het feit dat de besparingen die in herfst in zorgakkoord zijn afgesproken ook gerealiseerd kunnen worden. Maar ook mooi is dat iedere partij hecht aan de vrije artsenkeuze in combinatie met een goede balans tussen efficiency en kwaliteit van de zorg."

Opgelucht

Ook D66-leider Pechtold benadrukte dat "alle partijen met elkaar hechten aan de keuzevrijheid van patiënten, maar ook aan het betaalbaar houden van de zorg in de toekomst."

PvdA-leider Samsom zei opgelucht te zijn over het akkoord. "Het is in de zorg altijd zoeken naar de juiste balans. De precieze wetgeving moet nog komen, maar we hebben er voldoende vertrouwen in dat we er ook uit gaan komen."

De partijen waren het al eerder eens over extra geld om de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten te verzachten. Staatssecretaris Van Rijn stuurt een brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van de plannen. Volgende week behandelt de Kamer de zorgplannen.

STER Reclame