Nog een kleine acht weken en dan begint het WK voetbal in Brazilië. Het stadion in São Paulo, waar Nederland zijn derde groepswedstrijd speelt, is officieel opgeleverd aan de club Corinthians, die na het WK gebruik zal gaan maken van het stadion. Maar wie een kijkje neemt bij het stadion, stelt vast dat de bal nog lang niet kan rollen in São Paulo.

NOS-verslaggever Joep Schreuder reist door Brazilië om poolshoogte te nemen in het land dat komende zomer alle ogen van de wereld op zich gericht weet. Schreuders bezoek aan het nieuwe stadion in São Paulo leverde opmerkelijke beelden op.

"Wat probleempjes gehad"

Te zien is een gigantische bouwplaats, met een stadion waarvan ten minste één tribune nog niet is afgebouwd. Ook moeten nog minstens twintigduizend stoeltjes geplaatst worden. Rond het stadion moeten veel wegen, stations en parkeerterreinen nog aangelegd of afgebouwd worden.

Op een bord dat voor het stadion is geplaatst, staat in het Portugees: Opleveringsdatum 15 april 2014. Die deadline hebben ze niet gehaald, stelt Schreuder vast, maar de bewoners van de wijk rond het stadion maken zich er niet druk over. "Op 18 mei zullen we het aan de FIFA overdragen. Dat moest eigenlijk deze maand al, maar we hebben wat probleempjes gehad. De oplevering is dus uitgesteld", zegt een beveiliger van het stadion.

Terwijl in Brazilië kritische geluiden klinken over het geldverslindende WK en de talloze ongelukken tijdens de bouwwerkzaamheden, zijn de buurtbewoners in São Paulo positief over gevolgen die de bouw van het stadion zal hebben. "Ik ben trots op het stadion, want het levert wat op voor de mensen die hier in de buurt wonen. Bijvoorbeeld werkgelegenheid, maar ook een betere infrastructuur. Dit WK voetbal zal de stad goed doen."

STER reclame