Eurocommissaris Neelie Kroes en de Belgische minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels vechten via de media een ruzie uit over het verbod op taxidienst Uber. Een rechtbank oordeelde gisteren dat Uber per direct moet stoppen met rijden in Brussel.

Reguliere taxibedrijven hadden geklaagd over oneerlijke concurrentie van het bedrijf uit de VS. Klanten kunnen via de Uber-app een privéchauffeur bestellen, waardoor taxicentrales overbodig zijn.

Grouwels steunt het besluit van de rechtbank, tot woede van Kroes. Die schrijft dat de Belgische minister innovatie tegenhoudt en beter "minister van anti-Mobiliteit" kan worden genoemd.

Imagoschade

Grouwels wijst erop dat als Kroes minister zou zijn in België, ze vanwege haar uitspraken waarschijnlijk ontslag had moeten nemen.

"Het gaat zo ver dat Kroes vindt dat de regels in België niet nageleefd hoeven te worden", zei Grouwels tegen de VRT. "Deregulering kan leiden tot slechte dienstverlening of een sociaal bloedbad."

De minister zegt ook dat Brussel door de uitspraken van Kroes imagoschade heeft opgelopen. "Mevrouw Kroes, die eurocommissaris is en Brussel als hoofdstad van Europa zou moeten verdedigen, heeft dik haar steentje bijgedragen."

Schandalig

Kroes vindt dat Grouwels taxikartels in de Belgische hoofdstad beschermt en niet opkomt voor de klanten. "Ze is er zelfs trots op", schrijft ze in een blog.

De eurocommissaris noemt als voorbeeld dat er de afgelopen tijd tientallen vrouwen zijn aangerand of verkracht door taxichauffeurs. "Je zou denken dat de taxibranche zich meer zorgen zou maken over deze imagoschade dan de concurrentie van Uber!"

Grouwels noemt dit een schandalig voorbeeld. "Dat zij dit durft aan te halen", zegt ze. "Het parket is ermee bezig. Het gaat om een zaak buiten Brussel. Het heeft dus niets te maken met de taxi's in Brussel."

Voordelen

Hoewel er op hoog niveau flink wordt geruzied, zien de Belgen wel de voordelen van een taxi-app. "Het is heel interessant. Wij hebben gesprekken gehad met Uber en de taxisector", zegt Grouwels. "Maar zoiets moet wel op een gecontroleerde manier gebeuren."

Kroes hoopt op een terugkeer van Uber en roept mensen op om Grouwels via Twitter te laten weten wat ze van het verbod vinden. Ook heeft ze een link naar de site van de Belgische minister geplaatst waar mensen een bericht kunnen achterlaten.

STER reclame