NOS NieuwsAangepast

Brussel verbiedt Uber, Kroes woest

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft woedend gereageerd op het verbod van taxidienst Uber in Brussel. Op haar blog vraagt ze zich hardop af wat er hemelsnaam aan de hand is met de Belgische rechtspraak. "Dit is toch niet de 19de eeuw?!", schreef ze eerder op Twitter.

Een Brusselse rechtbank oordeelde vandaag dat Uber per direct moet stoppen met rijden. Per overtreding moet het bedrijf 10.000 euro boete betalen.

Reguliere taxibedrijven hadden geklaagd over oneerlijke concurrentie van het Amerikaanse bedrijf. Bij Uber bestellen klanten via een app een privé-chauffeur, waardoor taxicentrales overbodig zijn.

'Innovatie tegenhouden'

Volgens Kroes dient het verbod louter ter bescherming van taxikartels in de Belgische hoofdstad. Ze heeft er geen goed woord voor over dat die de steun hebben van de verantwoordelijke minister Grouwels, die in Kroes' ogen innovatie tegenhoudt. "Het gaat niet om baanbehoud, mevrouw, het werkt alleen maar op de zenuwen van mensen."

Grouwels heeft inmiddels gereageerd. Op Twitter schrijft ze: "Wild liberalisme niet nodig om van Brussel smart city te maken. #kennis van zaken?"

Kroes vindt dat als de autoriteiten problemen hebben met Uber ze het bedrijf hadden moeten helpen om te voldoen aan de regels. "Dit is anti-tech reclame voor Brussel, dat sowieso al in de Middeleeuwen leeft wat betreft 4G." Dat snelle mobiele internet is nog nauwelijks uitgerold.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl