Twee oud-politici op Bonaire zijn vrijgesproken van fraude en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie op het eiland deed jarenlang onderzoek naar de oud-politicus Ramonsito Booi en gedeputeerde van Economische Ontwikkeling Burney El Hage.

Booi is oud-leider van de UPB, jarenlang de grootste partij op Bonaire. De aanklacht tegen hem ging over transacties van het Sunset Beach Hotel. Het OM beschuldigde hem van het buitmaken van meer dan een half miljoen gulden door gesjoemel.

El Hage zou hebben gefraudeerd met de hypotheek van zijn woning op Bonaire. Bij de aanvraag daarvan zou hij onjuiste of onvolledige informatie aan de banken hebben verstrekt.

"Beschadigend"

De rechtbank heeft de twee op alle punten vrijgesproken. Hun advocaat Geert-Jan Knoops noemt de bewijsvoering van het OM speculatief en suggestief.

El Hage en Booi reageerden emotioneel op de uitspraken. Ze hebben de vervolging van het OM "als zeer beschadigend ervaren". Ze vragen het OM om de zaak te laten rusten zodat ze voor het eerst sinds 2009 een normaal leven kunnen leiden.

STER reclame