Zo'n 400 eerstejaarsstudenten Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam hebben gefraudeerd met computertoetsen. Dat meldt Folia Web, de website van de universiteitskrant.

De fraude kwam aan het licht toen docenten ontdekten dat studenten de toetsen sneller maakten dan ervaren docenten.

Twee keer

Bij de computertoets voor het eerstejaarsvak statistiek vulden economiestudenten gedurende het semester wekelijks een computertoets in om hun kennis te testen. Door gelijktijdig op twee browsers in te loggen, konden de studenten met het programma frauderen.

Met de ene browser maakten de studenten de opgaves, waarna de goede antwoorden getoond werden. In de tweede browser werden deze goede antwoorden vervolgens opnieuw ingevuld, waarna alleen het tweede, foutloze resultaat geregistreerd werd.

Het computerprogramma wordt op verschillende faculteiten gebruikt. De UvA onderzoekt of de truc ook bij andere vakken gebruikt is, maar zegt daarvoor geen aanwijzingen te hebben.

Met de toets kon een halve bonuspunt verdiend worden voor het afsluitende tentamen. De examencommissie van de faculteit heeft de toets van alle studenten ongeldig verklaard. Studenten kunnen bezwaar aantekenen.

STER reclame